Документи - Феникс СМ ЕООД
Договор, Гаранция, Условия и др.

Примерен договор 1Договор за Дограма Варна
Примерен договор 2Договор за монтаж на Дограма Варна
Договор за монтаж на щориМонтаж на Щори за Дограма
Приемо-предавателен протоколПрокотол за Дограма Варна
Анкетна картаВъпроси за Дограма Варна
Гаранционна картаГаранция за Дограма Варна
Декларация за съответствие - VIVAPLAST 6300Декларация за Дограма Варна
Декларация за съответствие - VIVAPLAST 6400Качество на Дограма Варна
Декларация за съответствие - VIVAPLAST 7500Монтаж на Дограма Варна


Как да се справим с появата на конденз?


Кондензът неизбежно се появява, когато подмените старата дограма във Варна с нова. Всъщност, старата ви дограма е била толкова пропусклива на въздух, че точно това е спирало образуването на конденз. Новата дограма, когато се сложи качествено, уплътнява всички предишни цепнатини и дупчици, които са съществували при старата. И тогава се появява конденз.

Какво е конденз и къде се образува? Кондензът и изпотяването между двете стъкла на стъклопакета са различни неща. Ако видите водни капчици между стъклата, това е знак, че стъклопакетът се е разхерметизирал (дефектен е) и трябва да се смени. В жилищните помещения непрекъснато се отделя водна пара – при дишане, готвене, къпане, поливане на цветя, пране, простиране и т.н. Всичко изброено са предпоставки за поява на конденз. Конденз започва да се появява от края на стъклото – това е най-студената част от жилището. Конденз може да видите и в неотоплявани помещения, които изстиват постепенно през нощта и във въздуха в тях се насищат водни пари от дишане при относително ниска температура. Конденз се образува не само по прозорците, но и по студени стени, които постепенно се покриват с петна от плесен и мухъл.

Как да намалите или отстраните конденза?
  • Проветрявайте повече помещенията, в които се образува конденз. Правилният начин за проветряване е, като отворите прозореца широко за 5-10 минути при изключено отопление. Така наситеният с водна пара въздух излиза и на негово място влиза нов, по-студен. Правете това по 3-4 пъти дневно. Ако държите прозореца частично отворен, но по-дълго време, това няма да намали конденза.
  • Помещенията от северната страна (със северна стена) са по-податливи на поява на конденз, тъй като те изстиват по-бързо от южните през зимата. Ако е възможно, поддържайте в тях температури 17-18 градуса.
  • Между различните помещения в жилището е добре да има възможно най-малки температурни разлики.
  • Ако можете, поддържайте еднаква температура през цялото денонощие, вместо да включвате и изключвате отоплението по няколко пъти на ден.
  • Сутрин проветрявайте помещението за 20-30 минути. След затваряне на прозорците осигурете постоянно отопление през целия ден.

Ще се радваме да ви бъдем полезни с още съвети за дограмата. Свържете се с екипа на Феникс СМ.